Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
Pokruszoną czekoladę mleczną - dobrej jakości - wrzucamy do garnka i podgrzewamy na przyrządzie do Fondue.
W międzyczasie dodajemy stopniowo śmietankę mieszając składniki ze sobą - doprowadzamy do roztopienia czekolady.
Gdy zawartość jest całkowicie płynna, na końcu dodajemy jeszcze odrobinę śmietanki oraz rumu. Po wymieszaniu fondue jest gotowe, spożywamy je maczając w nim owoce lub biszkopty.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
0,5 - cebuli
250 ml - jasnego lekkiego piwa
0,5 kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę
Sernik z budyniem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
tabliczka startej czekolady
łyżka cukru
pół litra mleka
szklanka śmietany
wiórki czekoladowe