MENU
ZWIŃ MENU

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasta

Składniki

200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100 ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz

Przyrządzanie

Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, soli i wody. Wylepić ciastem formę (z wyjmowanym dnem) na tartę, ponakłuwać widelcem następnie podpiec 5 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Filet z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni. Rozłożyć na cieście razem z obranym i pokrojonym w kostkę awokado, pokrojoną w piórka cebulą i suszonymi pomidorami. Zalać śmietaną wymieszaną z parmezanem, jajkiem, solą i pieprzem. Tartę włożyć na 20 minut do piekarnika. Podawać na ciepło.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tatar z awokado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

owoc awokado
2 pomidory
1 duży ogórek
dużo cebuli :)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
 

Zupa z avocado

Forma potrawy: Zupy

2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Meksykański placek kukurydziany z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane

30 dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2 kg swieżych ziaren kukurydzy
9 dag stopionego masła
20 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5 dag mąki
 
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250 ml bulionu z kury
120 ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
 
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata

Krewetki piratów z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 opakowanie dużych krewetek, mrożonych (250 g) 
1 posiekana cebula 
1 posiekana zielona papryka 
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 
1 papryczka chilli, drobno posiekana 
1 puszka pomidorów pelati pokrojonych w kosteczkę 
2 łyżki przecieru pomidorowego+ 2 łyżki wody mineralnej 
tymianek, zielona natka pietruszki