MENU
ZWIŃ MENU

Filety z kurczaka z pomidorami

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70 dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200 ml rosołu
4 plastry cytryny

Do podania:
ryż ugotowany na sypko

Przyrządzanie

Trzy listki laurowe i połowę tymianku drobno posiekać, wymieszać z 1 łyżką oleju i posmarować filety z kurczaka, przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso osuszyć, posypać solą i świerzo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej, smażyć na nim mięso kilka minut ze wszystkich stron na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ognień i smażyć mięso jeszcze 10 minut, przełożyć na talerz.

Czosnek obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać cebulę i pozostałe listki laurowe. Całość oprószyć słodką papryką, dusić 10 minut na małym ogniu. Podlać rosołem, krótko zagotować. Włożyć pomidory, dusić 2 - 3 minuty na małym ogniu pod przykryciem.

Do pomidorów dodać pozostały tymianek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plasterki. Na czterech talerzach umieścić porcje mięsa i pomidorów. Gotowe danie udekorować plasterkami cytryny.

Filety drobiowe z pomidorami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Filety kurczaka panierowane w orzechach

Forma potrawy: Dania główne

500 g piersi z kury lub kurczaka
120 g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25 ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz

Duszony kurczak z bananem

Forma potrawy: Dania główne


2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny

Pierś kurczaka z serem

Forma potrawy: Dania główne

4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz

Do podania:
ryż lub frytki
surówka

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100 ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz