1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Mięso umyć w zimnej wodzie. Odciąć żyłki i nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 3 cm.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zieloną pietruszkę opłukać, pokroić.
Boczek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na jednej łyżce oliwy. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
W płaskim garnku mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić do niego mięso, zarumienić, posypać mąką, dodać cebulę, smażyć przez chwilę. Dodać boczek, wino i jedną łyżkę pasty pomidorowej. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 2 godziny.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórke, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Dodać do mięsa razem z oliwkami i tymiankiem. Dusić jeszcze 15 min.
Przed podaniem opruszyć zieloną pietruszką.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl