Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.
800 g wołowiny na pieczeń
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250 g pomidorów
100 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250 ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
Mięso pokroić w kostkę o boku 2-3 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki i obsmażać 3-4 min na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Wyjąć, osączyć i osuszyć.
Połowę mięsa silnie zrumienić na oliwie. Wyjąć, osączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zrumienić resztę mięsa, dodać mięso przysmażone wcześniej, oprószyć mąką, dodać pokrojona w plasterki cebulę i smażyć jeszcze chwilę, aż cebula zbrązowi się. Dodać wino i boczek.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować, pokroić w małe kawałki i dodać do mięsa. Posolić, doprawić pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 1 godzinę.
Oliwki wypestkować, dodać do mięsa wraz z tymiankiem. Dusić jeszcze 15 min., uzupełniając w miarę potrzeby wodą.
Podawać bardzo gorące, posypane zieloną pietruszką.
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Sałatki
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz