cojemy.pl > Dania główne > Wołowina z oliwkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Wołowina z oliwkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki

Przyrządzanie

Mięso pokroić w kostkę o boku 2-3 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki i obsmażać 3-4 min na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Wyjąć, osączyć i osuszyć.

Połowę mięsa silnie zrumienić na oliwie. Wyjąć, osączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zrumienić resztę mięsa, dodać mięso przysmażone wcześniej, oprószyć mąką, dodać pokrojona w plasterki cebulę i smażyć jeszcze chwilę, aż cebula zbrązowi się. Dodać wino i boczek.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować, pokroić w małe kawałki i dodać do mięsa. Posolić, doprawić pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 1 godzinę.

Oliwki wypestkować, dodać do mięsa wraz z tymiankiem. Dusić jeszcze 15 min., uzupełniając w miarę potrzeby wodą.

Podawać bardzo gorące, posypane zieloną pietruszką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Czosnek, Mąka pszenna (zwykła), Oliwa, Oliwki, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Sól kuchenna, Tymianek, Wino, Wołowina

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
kg ziemniaków
20dag kiełbasy czosnkowej
10dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
» zobacz przepis

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
500g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100ml oliwy
sól
» zobacz przepis

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
» zobacz przepis

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
» zobacz przepis

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Danie główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
» zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kurczak z oliwkami i papryką po grecku

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
4 czerwone papryki
25dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250ml czerwonego wina
375ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Danie główne
225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe
» zobacz przepis

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Danie główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.