800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
Mięso pokroić w kostkę o boku 2-3 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki i obsmażać 3-4 min na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Wyjąć, osączyć i osuszyć.
Połowę mięsa silnie zrumienić na oliwie. Wyjąć, osączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zrumienić resztę mięsa, dodać mięso przysmażone wcześniej, oprószyć mąką, dodać pokrojona w plasterki cebulę i smażyć jeszcze chwilę, aż cebula zbrązowi się. Dodać wino i boczek.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować, pokroić w małe kawałki i dodać do mięsa. Posolić, doprawić pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 1 godzinę.
Oliwki wypestkować, dodać do mięsa wraz z tymiankiem. Dusić jeszcze 15 min., uzupełniając w miarę potrzeby wodą.
Podawać bardzo gorące, posypane zieloną pietruszką.