cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Sałatka włoska z kalafiora

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Sałatka włoska z kalafiora

Formy potrawy: sałatka lub surówka

Składniki potrawy

1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Przyrządzanie

Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (około 8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki.
 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy.
 
Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tej warstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji).
 
Przygotować sos:
Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami. Przed podaniem oziębić (30 minut) w lodówce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Fasolka szparagowa, Kalafior, Majonez, Oliwki, Pieprz, Pomidor, Sól kuchenna, Tuńczyk, Śmietana

Podobne przepisy

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
» zobacz przepis

Sałatka kubańska do kurczaka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
» zobacz przepis

Sałatka z porów i jajek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
» zobacz przepis

Kalafiory w zalewie pomidorowej

Forma potrawy: Przetwór
60dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis

Sałatka strasburska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag żółtego sera
20dag szynki
1 kwaszony ogórek
1 cebula
1 kalafior
kwasek cytrynowy
olej
sól
zielenina
papryka
» zobacz przepis

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
» zobacz przepis

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo
» zobacz przepis

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka włoska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.