MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatki

Składniki

 
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
 

Przyrządzanie

 
Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (około 8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki.
 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy.
 
Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tej warstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji).
 
Przygotować sos:
Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami. Przed podaniem oziębić (30 minut) w lodówce.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka włoska

Forma potrawy: Sałatki

czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona

Kalafiory w zalewie pomidorowej

Forma potrawy: Przetwory

60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
 

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Sałatka strasburska

Forma potrawy: Sałatki

25 dag żółtego sera
20 dag szynki
1 kwaszony ogórek
1 cebula
1 kalafior
kwasek cytrynowy
olej
sól
zielenina
papryka