Przepisy z truskawkami lub poziomkami
Kolorem zielonym zaznaczono truskawki i poziomki
5dag płatków owsianych
20dag truskawek
3dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji
duże pudełko biszkoptów
3/4kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
30dag truskawek
25dag wiśni
15dag cukru
45dag poziomek
1 łyżeczka mięty
1/2 szklanki wrzątku
15dag cukru
2 szklanki gotowanej wody
35dag truskawek
10dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne
50dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)
100g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70ml tequili
70ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny
25dag przecieru truskawkowego
15dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
15dag poziomek
10dag wiśni
10dag agrestu
1 szklanka wody
20dag cukru
2dag żelatyny
30dag poziomek
30dag agrestu
3 łyżki miodu
2 szklanki gotowanej wody