Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru
W rondlu zagotować mleko z tłuszczem, solą i z częścią cukru. Na wrzące mleko wsypać kaszę mannę, stale mieszając. Gotować 15 min (na gęsto), ostudzić. Dodać jajka i wymieszać.
Owoce przebrać, umyć, usunąć z nich szypułki i osączyć. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami: kaszę oraz owoce posypane cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wstawić do piekarnika i zapiekać kilka minut. Podawać zapiekankę na gorąco polaną sosem owocowym.
Przyrządzić sos:
owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki, osączyć i utrzeć z cukrem na jednolitą, pulchną masę. Pod koniec mieszania dodać żółtka. Odlać 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować.
W zimnym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i połączyć ją z wrzącym mlekiem, stale mieszając. Zagotować, odstawić z ognia. Mieszając dodać utarte owoce z żółtkami. Sos wstawić do garnka z zimną wodą i mieszając ostudzić.
Ciasteczka z daktyli i kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
Forma potrawy: Zapiekane
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz