cojemy.pl > Desery > Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory ze śliwek bez cukru

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

15dag poziomek
10dag wiśni
10dag agrestu
1 szklanka wody
20dag cukru
2dag żelatyny

Przyrządzanie

Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki. Z każdego rodzaju owocu wycisnąć oddzielnie sok i dosłodzić do smaku.

Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić we wrzątku; podzielić na 3 części i dodać do każdego rodzaju soku.

Tak przygotowane galaretki wlać do szklanej kompotierki. Wlewać kolejno najpierw galaretkę wiśniową, odczekać, aż zastygnie, następnie agrestową, znów odczekać, aż zastygnie, a na koniec poziomkową.

Odstawić całość do zastudzenia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Agrest, Cukier, Truskawki i poziomki, Wiśnie, Żelatyna

Podobne przepisy

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Deser
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
» zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
» zobacz przepis

Grejpfrut Imbirowy

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
2 grejpfruty
2 łyżki wina imbirowego
2 łyżki brunatnego cukru
4 kandyzowane wiśnie, przekrojone na połówki
» zobacz przepis

Kubański tort serowy

Forma potrawy: Deser
15dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500ml śmietany kremówki
» zobacz przepis

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
» zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Deser
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Danie główne
75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
» zobacz przepis

California dream

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
60ml tequili
30ml słodkiego wermutu
15ml wytrawnego wermutu
1 wiśnia
» zobacz przepis

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
» zobacz przepis

Vodka sour

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
40ml wódki
10ml soku z cytryny
10ml syropu z cukru
1 wiśnia koktajlowa
1/2 plasterka cytryny
» zobacz przepis

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Danie główne
800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.