Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe, potrawa wegetariańska
50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
Truskawki przygotować - umyć, usunąć szypułki i przetrzeć.
Śmietankę ubić z cukrem, dodawać stopniowo przecier truskawkowy, ciągle ubijając.
Gotowy kocktajl podawać dobrze oziębiony w małych, szerokich szklaneczkach z dodatkiem lodu konsumpcyjnego.
Koktajl z lodów i soku truskawkowo-malinowego
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 szklanki lodów śmietankowych
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z malin
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
200 ml jogurtu naturalnego
połowa banana
3/4 szklanki truskawek
1 łyżka cukru
kostki lodu
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
5 łyżeczek kakao
szklanka zimnego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sernik z budyniem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe