MENU
ZWIŃ MENU

Margherita truskawkowa

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska

Składniki

100 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70 ml tequili
70 ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny

Przyrządzanie

Umyte i oszypułkowane truskawki dokładnie zmiksować z cukrem.

Do szklanicy barmańskiej wlać zmiksowane truskwaki, tequilę, triple sec oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, po czym wlać do mocno oziębionych koktajlowych kieliszków. Udekorować listkiem mięty.

Uwaga: Brzegi kieliszków można wcześniej delikatnie zwilżyć, zanurzyć w drobnym cukrze i zamrozić, aby powstał efektowny "szron".

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Margherita

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

Tequila
Likier Triple sec (może być Cointreau)
Sok z limonki
Sok z cytryny i soli

Czysta zupa truskawkowa

Forma potrawy: Zupy

 
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
 
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
 

Galaretka truskawkowa

Forma potrawy: Desery

40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny

Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól

Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa