Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska
100 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70 ml tequili
70 ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny
Umyte i oszypułkowane truskawki dokładnie zmiksować z cukrem.
Do szklanicy barmańskiej wlać zmiksowane truskwaki, tequilę, triple sec oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, po czym wlać do mocno oziębionych koktajlowych kieliszków. Udekorować listkiem mięty.
Uwaga: Brzegi kieliszków można wcześniej delikatnie zwilżyć, zanurzyć w drobnym cukrze i zamrozić, aby powstał efektowny "szron".
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
Tequila
Likier Triple sec (może być Cointreau)
Sok z limonki
Sok z cytryny i soli
Forma potrawy: Zupy
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
Forma potrawy: Desery
40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa