Forma potrawy: Napoje, potrawa wegetariańska
45 dag poziomek
1 łyżeczka mięty
1/2 szklanki wrzątku
15 dag cukru
2 szklanki gotowanej wody
Najpierw miętę należy zalać w niewielkim naczyniu wrzątkiem, przykryć i od stawić w celu zaparzenia. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić.
Poziomki przebrać, umyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Wymieszać razem z ostudzoną wodą z cukrem i odcedzonym naparem z mięty. Ostudzić.
Najlepiej podawać w szklaneczkach z lodami konsumpcyjnymi.
Napój z poziomek, agrestu i miodu
Forma potrawy: Napoje
30 dag poziomek
30 dag agrestu
3 łyżki miodu
2 szklanki gotowanej wody
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru
Napój truskawkowo-poziomkowy z serwatką
Forma potrawy: Napoje
40 dag truskawek
15 dag poziomek
2 1/2 szklanki serwatki
5-10 dag cukru
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml rumu białego Bacardi
15 ml soku ze świeżej cytryny
10 ml grenadiny lub syropy z owoców leśnych
3 kostki lodu