Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)
Przez 10 minut w ciepłym miejscu rozmrażać truskawki (do połowy rozmrożenia).
Do miksera włożyć truskawki, dodać likier i miksować, aż zrobi się gęste puree.
Lody włożyć do makutry i używając drewnianej łyżki połamać je na kawałki.
Następnie wlać mieszaninę z mrożonych truskawek i starannie razem wymieszać.
Przełożyć do właściwego pojemnika, przykryć i zamrażać przez przynajmniej 15 minut lub do czasu pełnego stężenia.
Nałożyć specjalną łyżką do salaterek i przybrać świerzymi truskawkami.
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
Forma potrawy: Desery
pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny
Do przybrania:
bita śmietana
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Forma potrawy: Zupy
25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki