MENU
ZWIŃ MENU

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Przez 10 minut w ciepłym miejscu rozmrażać truskawki (do połowy rozmrożenia).

Do miksera włożyć truskawki, dodać likier i miksować, aż zrobi się gęste puree.

Lody włożyć do makutry i używając drewnianej łyżki połamać je na kawałki.

Następnie wlać mieszaninę z mrożonych truskawek i starannie razem wymieszać.

Przełożyć do właściwego pojemnika, przykryć i zamrażać przez przynajmniej 15 minut lub do czasu pełnego stężenia.

Nałożyć specjalną łyżką do salaterek i przybrać świerzymi truskawkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Napój truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru

Truskawkowo-śmietankowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder

Mus truskawkowy

Forma potrawy: Desery

pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny

Do przybrania:
bita śmietana

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki