MENU
ZWIŃ MENU

Napój truskawkowy z wermutem

Formy potrawy: Desery, Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska

Składniki

35 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne

Przyrządzanie

Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki. Odłożyć 1 szklankę równych, dorodnych owoców. Z pozostałych wycisnąć sok w sokowirówce lub lnianym woreczku.

Sok wymieszać z cukrem. Dodać wermut i wodę sodową. Oziębić. Do wysokich szklanek włożyć truskawki i zalać napojem.

Podawać z lodami konsumpcyjnymi i łyżeczkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Napój truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru

Napój dyniowo-truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

 
30 dag dyni
8 dag cukru
1,3 szklanki soku truskawkowego (ok 330 ml)
5-10 ml soku z cytryny
2 szklanki przegotowanej wody
 

Napój z mleka, marchwi i truskawek

Forma potrawy: Napoje

1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody

Napój truskawkowo-agrestowy

Forma potrawy: Napoje

30 dag truskawek
20 dag agrestu
15 dag cukru
około 2 1/2 szklanki wody