Przepisy z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
100g gorzkiej czekolady
500ml mleko
500ml śmietanki
100g cukru
4 żółtka
50g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125ml śmietanki kremówki
150g orzechów
3 szklanki soi gotowanej lub konserwowej
4 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 cytryna
szczypiorek
sól, pieprz
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200ml rosołu
4 plastry cytryny
Do podania:
ryż ugotowany na sypko
1kg szczupaka
15dag cebuli
3dag masła lub margaryny
8dag bułki czerstwej
5dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1dag żelatyny
30dag włoszczyzny bez kapusty
2dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150ml czerwonego wina
15dag cytryn
1/2kg czerwonej kapusty
30dag obranych ziemniaków
8dag cebuli
4dag tłuszczu
2dag mąki
sól, pieprz
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła
1kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
250g śmietany
sól, pieprz
200g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
1kg brokułów
750g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100g sera pleśniowego (np. rokpol)
250ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne