cojemy.pl > Dania główne > Brokuły z warzywami na gorąco

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Brokuły z warzywami na gorąco

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg brokułów
750g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100g sera pleśniowego (np. rokpol)
250ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne

Przyrządzanie

Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor. Warzywa podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu. Dodać 5 łyżek wody i przykryć patelnię.

Warzywa dusić ok. 10 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce. Ser pokroić lub pokruszyć i dodać do sosu, który powstał przy duszeniu warzyw. Podgrzewać do roztopienia sera. Wlać mleko, wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

W razie potrzeby sos można zagęścić, dodając odrobinę mąki. Do sosu dodać śmietanę, następnie warzywa. Całość delikatnie wymieszać i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Gorące danie podawać z bułką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brokuły, Bułka (każdy rodzaj), Gałka muszkatołowa, Marchew, Migdały, Mleko, Pieprz, Ser pleśniowy, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1 filet z kurczaka
0,5kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente
» zobacz przepis

Brokuły z makaronem w sosie serowym

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
» zobacz przepis

Brokuły w cieście z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Danie główne
50dag brokułów
50dag pieczarek
50dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
» zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Danie główne
75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Zupa z brokułów

Forma potrawy: Zupa
1,5kg brokułów
125g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry
» zobacz przepis

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
» zobacz przepis

Schab karkowy zapiekany z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
» zobacz przepis

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
60dag wołowiny z kością
25dag włoszczyzny z kapustą
65dag ziemniaków
20dag ogórków kwaszonych
2dag mąki
6dag tłuszczu
10dag cebuli
12dag śmietany
pieprz, sól

Do podania:
chleb
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis

Francuski brunch

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia

Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.