Przepisy z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
4 pomarańcze
200g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
4 średnie buraczki
3 jabłka
puszka białej fasoli
2-3 jajka na twardo
2-3 ząbki czosnku
majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
0,75kg moreli z puszki
4 jajka
12,5dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
1,5kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
25-30dag matiesów (filety)
5dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone)
1 mały por
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki czystej wódki
2 łyżki majonezu
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
40dag truskawek
1 szklanka wody
10-15dag cukru
2dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10dag truskawek
10dag poziomek
4 jajka
6dag cukru
cukier waniliowy
4dag masła do formy