Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 10 min.
1,5 kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
Jabłka należy obrać, pokroić na kawałki i dusić z cukrem. Ostudzić, po czym dodać mąkę ziemniaczaną.
Kruche ciasto: zagnieść ciasto (margaryna, śmietana (2 łyżki), żołtka, mąka i cukier waniliowy) i podzielić na dwie części.
Jedną część podpiec na blasze, następnie wyłożyć jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i znowu podpiec.
Ciasto ostudzić.
Przygotować śmietanę na wierzch: śmietanę (pół litra) ubijać z cukrem pudrem. Po ubiciu dodać schłodzoną żelatynę i wylać na ostudzone ciasto.
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
40 ml soku pomarańczowego
100 ml zimnego mleka
2 łyżeczki syropu cukrowego
połowa banana
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
szczypta cynamonu
2 łyżki bitej śmietany
wiórki orzechowe
Forma potrawy: Desery
pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny
Do przybrania:
bita śmietana