cojemy.pl > Ciasta > Szarlotka królewska

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty

Szarlotka królewska

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru

Przyrządzanie

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka ubić z cukrem na parze, przestudzić, dodać ocet i wodę. Dalej mieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
Piec około 30 minut.
Krem:
Jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć. Do gorących wsypać galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
Margarynę utrzeć z cukrem dolewając mleko ze śmietaną.
Kremem posmarować biszkopt z jabłkami.
Oblać wszystko polewą czekoladową.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Galaretka, Jabłka, Jajka, Margaryna, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Ocet, Proszek do pieczenia, Śmietana

Podobne przepisy

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30dag margaryny
3 żółtka
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1kg rabarbaru
25dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20dag (niepełna szklanka) cukru do piany
» zobacz przepis

Szarlotka z kruszonką

Forma potrawy: Ciasto
30dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15dag cukru
10dag masła
75dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta
» zobacz przepis

Szarlotka z bitą śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
1,5kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
» zobacz przepis

Szarlotka ze śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10dag margaryny
4 żółtka
25dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
» zobacz przepis

Szarlotka Marysi

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego
» zobacz przepis

Szarlotka z cynamonem

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg mąki
20dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon
» zobacz przepis

Szarlotka po duńsku

Forma potrawy: Deser
1kg winnych jabłek
25dag tartej bułki
15dag masła lub niesolonej margaryny
10dag cukru pudru
250ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy
» zobacz przepis

Szarlotka na jednym jajku

Forma potrawy: Ciasto
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.