Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka ubić z cukrem na parze, przestudzić, dodać ocet i wodę. Dalej mieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
Piec około 30 minut.
Krem:
Jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć. Do gorących wsypać galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
Margarynę utrzeć z cukrem dolewając mleko ze śmietaną.
Kremem posmarować biszkopt z jabłkami.
Oblać wszystko polewą czekoladową.
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego
Forma potrawy: Ciasta
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
Forma potrawy: Ciasta
30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta
Forma potrawy: Desery
1 kg winnych jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub niesolonej margaryny
10 dag cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy