Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag truskawek
10 dag poziomek
4 jajka
6 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag masła do formy
Mleko należy zagotować, osłodzić i ostudzić.
Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito.
Do ostudzonego mleka dodać śmietankę, cukier waniliowy i przetarte owoce. Ubijać trzepaczką, dodając kolejno jajka.
Ogniotrwałe naczynie na porcje (filiżanki) wysmarować masłem, napełnić mleczkiem do 3 / 4 wysokości i wstawić do kąpieli wodnej, np. do brytfanny, wypełnionej wodą do połowy wysokości filiżanek. Przykryć pergaminem, i gotować ok. 40 min.
Gdy mleczko się zetnie, wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić pod przykryciem.
Wyjąć z filiżanek na rozgrzany półmisek i polać sokiem owocowym.
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
1 puszka ananasów
sok z 1/2 limonki
200 ml mleczka kokosowego
Jogurtowy napój truskawkowo-wiśniowy
Forma potrawy: Napoje
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
Koktajl z lodów i soku truskawkowo-malinowego
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 szklanki lodów śmietankowych
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z malin