Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
Morele wyjąć z puszki, osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać na niej połówki moreli.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Masą przykryć morele, wierzch sufletu należy starannie wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C, wstawić suflet i piec przez około 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietanę, cały czas mieszając, aby sos się nie zważył.
Naczynie z sosem wstawić do drugiego - z gorącą wodą, ubijać dalej na parze. Gdy zgęstnieje, dodać cukier waniliowy. Schłodzić.
Suflet wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Suflet należy podawać ciepły, polany sosem waniliowym.
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100 g startego parmezanu
20 g masła
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
sól ziołowa, pieprz
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
Forma potrawy: Ciasta
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania