cojemy.pl > Ciasta > Suflet morelowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną

Suflet morelowy

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

0,75kg moreli z puszki
4 jajka
12,5dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
 
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
 

Przyrządzanie

Morele wyjąć z puszki, osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać na niej połówki moreli.
 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
 
Masą przykryć morele, wierzch sufletu należy starannie wyrównać.
 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C, wstawić suflet i piec przez około 30 minut.
 
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietanę, cały czas mieszając, aby sos się nie zważył.
 
Naczynie z sosem wstawić do drugiego - z gorącą wodą, ubijać dalej na parze. Gdy zgęstnieje, dodać cukier waniliowy. Schłodzić.
 
Suflet wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
 
Suflet należy podawać ciepły, polany sosem waniliowym.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Jajka, Mleko, Morele, Mąka pszenna (zwykła), Proszek do pieczenia, Wanilia, Śmietana

Podobne przepisy

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Danie główne
50dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50g wędzonej słoniny
50dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25g masła
20g mąki
1/2 litra mleka
20dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Suflet z cukinii i sera

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100g startego parmezanu
20g masła
tymianek, sól

Na sos beszamelowy:
30g masła
40g mąki
250ml mleka
sól ziołowa, pieprz
» zobacz przepis

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadanie
5dag kaszy manny
10dag sera twarogowego
10dag jabłek
4 jaja
5dag cukru pudru
sól
cynamon
» zobacz przepis

Suflet z dyni i fenkułu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1kg dyni (może być hokkaido)
400g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150g twarogu
100ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
» zobacz przepis

Suflet z wątrobek drobiowych

Forma potrawy: Danie główne
250g kurzych wątróbek
80g cebuli dymki
1 pęczek pietruszki
60g masła
4 jaja
30g mąki
25ml porto
300ml mleka
sól, pieprz
masło do posmarowania foremek
» zobacz przepis

Tiramisu

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
» zobacz przepis

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasto
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.