MENU
ZWIŃ MENU

Galaretka truskawkowa

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny

Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka

Przyrządzanie

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, rozdrobnić i wycisnąć z nich sok. Dodać cukier i wymieszać aż do rozpuszczenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić we wrzątku. Dodać do soku, wymieszać.

Tak przygotowaną galaretkę wlać do przygotowanej formy i odstawić do zastudzenia. Przed podaniem naczynie z galaretką owinąć w ściereczkę zmoczoną w gorącej wodzie i odwracając do góry dnem wyłożyć zawartość na szklany talerz.

Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól

Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa

Czysta zupa truskawkowa

Forma potrawy: Zupy

 
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
 
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
 

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Desery

1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza

Margherita truskawkowa

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

100 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70 ml tequili
70 ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny