Formy potrawy: Ciasta, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50 dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól, masło i ugotować na sypko.
Do ugotowanego ryżu dodać utarte z cukrem żółtka, zapach waniliowy i wymieszać z ubitą pianą z białek.
Włożyć masę do przygotowanej formy i wypiekać w piekarniku przez około 40 minut.
Morele wymyć, wypestkować. Z 2 szklanek wody i 1 łyżki cukru przygotować syrop, gotując przez 10 minut, następnie odstawić do ostudzenia.
Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek. W środek włożyć morele i oblać syropem.
Ryż, Morele, Mleko, Jajka, Sól kuchenna, Cukier, Masło, Bułka tarta, Wanilia
Wiedeńska legumina ryżowa z morelami
Forma potrawy: Sałatki, Desery
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
Forma potrawy: Ciasta
25 dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 dag margaryny
2 jajka
15 dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40 dag truskawek
1 szklanka śmietany
Forma potrawy: Desery
750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
Forma potrawy: Dania główne
800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia