cojemy.pl > Owoce > Przepisy na potrawy > Strona numer 22

Przepisy z owocami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek
Przepisy z agrestem Przepisy z ananasem Przepisy z anyżem Przepisy z arbuzem Przepisy z avocado (awokado) Przepisy z bakaliami Przepisy z bananami Przepisy z borówkami Przepisy z brzoskwiniami Przepisy z cytryną Przepisy z czereśniami Przepisy z daktylami Przepisy z figami Przepisy z granatem Przepisy z grejpfrutem Przepisy z gruszkami Przepisy z jabłkami Przepisy z jagodami Przepisy z kaparami Przepisy z kasztanem jadalnym Przepisy z kiwi Przepisy z kokosem Przepisy z limonką / limetką Przepisy z makiem Przepisy z malinami lub jeżynami Przepisy z mandarynkami Przepisy z mango Przepisy z marakują Przepisy z melonem Przepisy z migdałami Przepisy z morelami Przepisy z oliwkami Przepisy z orzechami Przepisy z papają Przepisy z pigwą Przepisy z pistacjami Przepisy z pomarańczami Przepisy z porzeczkami Przepisy z rabarbarem Przepisy z rodzynkami Przepisy z róży dzikiej owocami Przepisy z sezamem (ziarnami sezamu) Przepisy ze słonecznikiem Przepisy z truskawkami lub poziomkami Przepisy z winogronami Przepisy z wiśniami Przepisy ze śliwkami Przepisy z żurawiną

Kolorem zielonym zaznaczono owoce

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Budyń kokosowy zapiekany

Forma potrawy: Deser
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany
» zobacz przepis

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Kolacja, Śniadanie, Danie główne
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
» zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
» zobacz przepis

Gruszki w czekoladzie z lodami

Forma potrawy: Deser
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Napój dyniowo-truskawkowy

Forma potrawy: Napój
30dag dyni
8dag cukru
1,3 szklanki soku truskawkowego (ok 330 ml)
5-10 ml soku z cytryny
2 szklanki przegotowanej wody
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
» zobacz przepis

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.