cojemy.pl > Ciasta > Piernik z budyniem jabłecznym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Piernik z budyniem jabłecznym

Formy potrawy: ciasto, deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.

Składniki potrawy

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Przyrządzanie

Piernik pokroić na 8-12 rónych kawałków i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Pokryć je folią aluminiową i umieścić w pierkaniku o temepraturze 220°C i ogrzewać przez 15 minut.

Tymczasem imbir i wiśnie pokroić w plastry i pozostawić do dekoracji.

Do rondelka wrzucić jabłka, dodać rum i cukier i przez 5-10 minut ogrzewać ostrożnie, często mieszając, aż jabłka zmiękną.

Utrzymać gorące na małym ogniu.

Piernik odkryć i na wierzchu staranni ułożyć jabłka.

Pozostałym sokiem z pieczenia polać piernik, aby był wilgotny.

Udekorować imbirem i wiśniami, podawać ze śmietanką lub sosem custard.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Custard - słodki sos budyniowy, Imbir, Jabłka, Piernik, Rum, Wiśnie, Śmietana

Podobne przepisy

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasto
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów
» zobacz przepis

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
5dag mielonych orzechów laskowych
10dag cukru pudru
15dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5dag cukru
40dag jasnych i ciemnych winogron
» zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Placek z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3dag masła
3dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól

Masa:
40dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder
» zobacz przepis

Sernik z budyniem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
» zobacz przepis

Babeczki jabłkowe

Forma potrawy: Ciasto
25dag mąki
8dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5dag cukru
25dag twarogu
40dag kwaśnych jabłek
cytryna
5dag dżemu brzoskwiniowego
3dag siekanych pistacji
» zobacz przepis

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
» zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.