cojemy.pl > Owoce > Morele > Przepisy na potrawy > Strona numer 2

Przepisy z morelami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem
Agrest Ananas Anyż Arbuz Avocado (awokado) Bakalie Banany Borówki Brzoskwinie Cytryna Czereśnie Daktyle Figi Granat Grejpfrut Gruszki Jabłka Jagody Kapary Kasztan jadalny Kiwi Kokos Limonka (limetka) Mak Maliny i jeżyny Mandarynki Mango Marakuja Melon Migdały Morele Oliwki Orzechy Papaja Pigwa Pistacje Pomarańcza Porzeczki Rabarbar Rodzynki Róży dzikiej owoc Sezam (ziarna sezamu) Słonecznik Truskawki i poziomki Winogrona Wiśnie Śliwki Żurawina
Ciasta z morelami Dania główne z morelami Dania na grilla z morelami Desery z morelami Inne potrawy z morelami Koktajle bezalkoholowe z morelami Napoje z morelami Przekąski lub przystawki z morelami Przetwory z morelami Sałatki lub surówki z morelami Sosy z morelami Śniadania z morelami

Kolorem zielonym zaznaczono morele

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Zakąska morelowa

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
100g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
225g serka kremowego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g odsączonych moreli z puszki, w połówkach
oliwki zielone
Do podania:
plasterki ogórka
» zobacz przepis

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Danie na grilla
8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.
» zobacz przepis

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Forma potrawy: Deser, Sałatka lub surówka
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
» zobacz przepis

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
260g suszonych moreli
250g wędzonej szynki
100ml białego wina
250g świeżego boczku
500g piersi kurczaka
125ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy
» zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Deser
750g dojrzałej dyni
200g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
» zobacz przepis

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Deser
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
» zobacz przepis

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwór
1 puszka moreli
800g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30ml rumu
» zobacz przepis

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Przetwór, Sos
1kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250g cukru trzcinowego
70ml octu winnego
» zobacz przepis

Owoce w sosie toffi

Forma potrawy: Deser
359g mrożonych malin
459g odsączonych przepołowionych moreli z puszki
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
6 łyżek brunatnego cukru
Do przybrania opcjonalnie:
gałązki mięty
» zobacz przepis

Omlet z suszonymi owocami

Forma potrawy: Śniadanie
5 jaj
12,5dag mąki
250ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5dag rodzynków
5dag suszonych śliwek bez pestek
5dag suszonych moreli
100ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
» zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.