MENU
ZWIŃ MENU

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Formy potrawy: Sałatki, Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

 
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
 

Przyrządzanie

 
Ryż wypłukać i zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać mlekiem i gotować przez około 20 min. na małym ogniu aż ryż będzie miękki.
 
Po zdjęciu z ognia dodać cukier waniliowy i likier oraz drobno pokrojone morele wyjęte z kompotu.
 
Rozpuścić żelatynę i dodać do masy ryżowej.
 
Mieszać całość do momentu aż ostygnie.
 
Wystudzoną masę udekorować bitą śmietaną i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Babka ryżowa z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy


1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50 dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

Schab pieczony z morelami

Forma potrawy: Dania główne

800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

Sałatka bananowo-ryżowa

Forma potrawy: Sałatki

3 banany
5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
pół selera
10 dag szynki
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
łyżka soku z cytryny
curry
sól, cukier