Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
359g mrożonych malin
459g odsączonych przepołowionych moreli z puszki
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
6 łyżek brunatnego cukru
Do przybrania opcjonalnie:
gałązki mięty
Kilka malin pozostawić do dekoracji.
W misce zmieszać morele z pozostałymi malinami, a potem przełożyć do 4 kokietek.
Kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce (dokładnie je pokroić).
Posypać równo cukrem, również wokół brzegów miseczek. Spodnią stroną metalowej łyżki delikatnie wcisnąć cukier.
Kokilki przykryć i chłodzić w zamrażalniku przez 15 minut.
Tuż przed podaniem wstawić na gorący grill (na tacce do pieczenia) na około 2 minuty, aż stopi się cukier i pojawią się bąbelki.
Pozostawić na 1-2 minuty, udekorować i podawać.
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Forma potrawy: Zupy
30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy
Do podania:
grzanki lub kluseczki
Forma potrawy: Desery
8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny