MENU
ZWIŃ MENU

Owoce w sosie toffi

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

359g mrożonych malin
459g odsączonych przepołowionych moreli z puszki
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
6 łyżek brunatnego cukru

Do przybrania opcjonalnie:
gałązki mięty

Przyrządzanie

Kilka malin pozostawić do dekoracji.

W misce zmieszać morele z pozostałymi malinami, a potem przełożyć do 4 kokietek.

Kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce (dokładnie je pokroić).

Posypać równo cukrem, również wokół brzegów miseczek. Spodnią stroną metalowej łyżki delikatnie wcisnąć cukier.

Kokilki przykryć i chłodzić w zamrażalniku przez 15 minut.

Tuż przed podaniem wstawić na gorący grill (na tacce do pieczenia) na około 2 minuty, aż stopi się cukier i pojawią się bąbelki.

Pozostawić na 1-2 minuty, udekorować i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatki


4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
 
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz

Zupa wieloowocowa czysta

Forma potrawy: Zupy

30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy

Do podania:
grzanki lub kluseczki

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Desery

8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru

Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny