Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 1 godz.
białka z 7 jajek
250 g cukru
350 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
Krem:
500 ml mleka
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30 ml brandy
sól
Cukier wsypać do dużego, żeliwnego garnka. Postawić na małym ogniu, gotować stale mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złotobrązowy karmel. Przelać do formy w kształcie pierścienia. Formę przechylać tak, aby karmel pokrył dno i brzegi.
W dużej misce ubić białka. Gdy zacznie się tworzyć piana dodać ocet i ubijać dalej, dodając po łyżeczce cukier puder. Gdy piana będzie sztywna przełożyć do formy pokrytej karmelem.
Do dużego naczynia wlać wrzącą wodę na wysokość 2,5 cm. Do naczynia włożyć formę z pianą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Piec aż beza "nadmie się" (około 15 minut) i nabierze złotego koloru. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120°C i piec jeszcze około 25 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza stygła powoli. Ochłodzoną wstawić do lodówki na 3 godziny.
Przygotować krem: zagotować mleko z odrobiną soli i skórką cytrynową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę kukurydzianą i kartoflaną. Wymieszać i powoli wlewać gorące mleko ciągle mieszając. Krem przelać do garnka i trzymać na małym ogniu. Mieszać do czasu aż krem zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania).
Zdjąć z ognia, wlać brandy, wymieszać i ostudzić.
Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić na duże plastry. Beze wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Posypać karmelem z formy. Plastry mango włożyć do środka bezy i ułożyć dookoła. Oddzielnie podać krem.
Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe
60 dag mango (2 owoce)
100 ml Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej
Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod