Forma potrawy: Zupy
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100 g cebuli
20 g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100 g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
Forma potrawy: Desery
6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej
Forma potrawy: Ciasta
biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Dania główne
2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny
Forma potrawy: Przetwory
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 szklanki mleka
2 banany
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
3 łyżki cukru
40 dag lodów śmietankowych
Forma potrawy: Desery
50g zwykłej mąki
2 jajka, z oddzielonymi żółtkami
100g granulowanego cukru
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 banany
2 łyżki ziaren sezamowych
Forma potrawy: Desery
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)