MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka bananowo-ryżowa

Forma potrawy: Sałatki

Składniki

3 banany
5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
pół selera
10 dag szynki
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
łyżka soku z cytryny
curry
sól, cukier

Przyrządzanie

Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, po czym pokroić w plasterki grubości pół cm.
 
Szynkę pokroić w drobne cząstki.
 
Seler obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, po to aby brzydko nie ściemniał.
 
Do majonezu dodać śmietanę i curry.
 
Wymieszać wszystkie składniki z ryżem, doprawić solą i/lub cukrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka pieczarkowo-ryżowa

Forma potrawy: Sałatki

pół szklanki ryżu
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
15 dag szynki konserwowej
pół puszki groszku konserwowego
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
sól
pieprz

Bananowo-arbuzowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

banan
plaster arbuza obrany z pestek
kilka kropel soku z cytryny

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Forma potrawy: Sałatki, Desery

 
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
 

Babka ryżowa z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy


1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50 dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy