Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej
Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilości oleju z obu stron. Gdy się zezłocę polać midem.
Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gorącego wsypać kakao. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru.
Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekoladą.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Forma potrawy: Desery
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu
Forma potrawy: Desery
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów