MENU
ZWIŃ MENU

Pieczone banany

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu

Przyrządzanie

Banany opłukać, skórki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. W nacięcia wcisnąć po kilka kawałków czekolady skropionej rumem.

Każdy banan zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Po upieczeniu zdjąć folię i z brzegów nacięcia usunąć część skórki.

Podawać na gorąco.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwory

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier

Płonące banany

Forma potrawy: Desery

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
 

Banany w boczku

Forma potrawy: Dania na grilla

4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Desery

3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów