Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu
Banany opłukać, skórki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. W nacięcia wcisnąć po kilka kawałków czekolady skropionej rumem.
Każdy banan zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Po upieczeniu zdjąć folię i z brzegów nacięcia usunąć część skórki.
Podawać na gorąco.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Forma potrawy: Desery
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu
Forma potrawy: Desery
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów