cojemy.pl > Desery > Płonące banany

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z marchewką i pietruszką

Płonące banany

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych

Przyrządzanie

  Banany obrać i przeciąć wzdłuż na 2 części. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, posiekać i wymieszać z jedną łyżką cukru.   Na patelni rozpuścić masło. Włożyć banany i smażyć 2 minuty na małym ogniu. Podczas smażenia delikatnie odwracać.   Nie przerywając smażenia posypać banany cukrem pudrem. Poczekać do czasu aż cukier się rozpuści.   Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Zalać banany na patelni.   Gdy sok zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu) wlać likier i gotowac przez 2 minuty.   Banany posypać posiekanymi migdałami, wlać rum, zapalić, zdjąć z ognia i podawać płonące razem z lodami.  

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Banany, Cukier, Cytryna, Likier, Lody (każdy rodzaj), Masło, Migdały, Pomarańcza, Rum

Podobne przepisy

Frytki bananowe

Forma potrawy: Deser
6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia
» zobacz przepis

Banany w boczku

Forma potrawy: Danie na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu
» zobacz przepis

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Deser
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
» zobacz przepis

Delicja bananowa

Forma potrawy: Deser
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
» zobacz przepis

Smażone banany w miodzie

Forma potrawy: Deser
6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej
» zobacz przepis

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100g majonezu
25ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
» zobacz przepis

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwór
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
» zobacz przepis

Pieczone banany

Forma potrawy: Deser
4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu
» zobacz przepis

Koktajl z bananami

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
2 szklanki mleka
2 banany
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
3 łyżki cukru
40dag lodów śmietankowych
» zobacz przepis

Sałatka śledziowa z bananami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
30 dkg filetów śledziowych
2 banany
1 mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka łagodnego curry
sól
pieprz
cukier
» zobacz przepis

Ryż z bananami i rodzynkam

Forma potrawy: Danie główne
2 torebki białego ryżu
2 banany
1,5 kubeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
paczka rodzynek około 100-150 g
torebka cukru waniliowego - około 8g
sól
ew. cynamon
» zobacz przepis

Prosty tort bananowy

Forma potrawy: Ciasto
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.