Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Banany obrać i przeciąć wzdłuż na 2 części. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, posiekać i wymieszać z jedną łyżką cukru.
Na patelni rozpuścić masło. Włożyć banany i smażyć 2 minuty na małym ogniu. Podczas smażenia delikatnie odwracać.
Nie przerywając smażenia posypać banany cukrem pudrem. Poczekać do czasu aż cukier się rozpuści.
Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Zalać banany na patelni.
Gdy sok zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu) wlać likier i gotowac przez 2 minuty.
Banany posypać posiekanymi migdałami, wlać rum, zapalić, zdjąć z ognia i podawać płonące razem z lodami.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu
Forma potrawy: Desery
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
Forma potrawy: Desery
6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia