MENU
ZWIŃ MENU

Bananowiec z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń

Przyrządzanie

Upiec biszkopt, ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i jedną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance wody.
 
Masę wyłożyć na biszkopt. 3 białka ubić z cukrem, dodać drugą tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę z bananami.
 
Na białkową masę poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z formy aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia.
 
Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne po 2 dniach. Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kalafior z brzoskwiniami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 kalafior (60 dag)
cukier
sól

Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Ciasto z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750 g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125 ml bitej śmietany

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń

Sernik brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek



Masa serowa:
1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)



Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej