Przepisy z śmietaną
Kolorem zielonym zaznaczono śmietana
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa
Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350ml śmietany kremówki
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50g orzechów włoskich
1 brzoskwinia
Sos:
250g majonezu
250ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
2 litry mleka
8 żółtek
25dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
1 kapusta
czarna rzodkiew
marchewka
szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki rozkruszonego twarogu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
300g dyni (np. Hokkaido)
250g śmietany kremowej
100g miodu
1–2 laski wanilii
50g ciasteczek migdałowych (amaretti)
Ciasto:
250g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
1kg winnych jabłek
25dag tartej bułki
15dag masła lub niesolonej margaryny
10dag cukru pudru
250ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy
4 cebule
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
przyprawy
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny