cojemy.pl > Desery > Kisiel z żurawin

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Kisiel z żurawin

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 45 min.

Składniki potrawy

60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania

Przyrządzanie

Żurawiny przebrać, starannie opłukać, zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z wodą, w której się gotowały. Do otrzymanego w ten sposób soku dodać cukier. Wymieszać i ponownie zagotować.
Mąkę kartoflaną rozprowadzić ok. 120 ml zimnej wody i cienkim strumieniem wlewać ją do gotującego się soku żurawinowego, intensywnie go mieszając. Doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.
Na dnie salaterki układać konfitury z wiśni, zalać kisielem, ostudzić, następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Mąka ziemniaczana, Wiśnie, Śmietana, Żurawina

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Forma potrawy: Deser
30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwór
dynia
żurawina
cukier
» zobacz przepis

Cynamonowe ciastka z żurawiną

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny
» zobacz przepis

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
» zobacz przepis

Kisiel herbaciany

Forma potrawy: Deser
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
» zobacz przepis

Red Mint (Long Drink)

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
50ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z  Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120ml soku żurawinowego
» zobacz przepis

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Deser
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Camembert na tostach z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
camembert 3 szt
chleb tostowy 6 kromek
żurawiny smażone
pieprz
» zobacz przepis

Wieloowocowe powidła

Forma potrawy: Przetwór
5kg śliwek
1,5kg dyni
400g żurawin
3 jabłka antonówki
» zobacz przepis

Napój z żurawin

Forma potrawy: Napój
1 litr wody
20dag żurawin
15dag cukru
lód (mozna też bez)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.