MENU
ZWIŃ MENU

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 45 min.

Składniki

60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania

Przyrządzanie

Żurawiny przebrać, starannie opłukać, zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z wodą, w której się gotowały. Do otrzymanego w ten sposób soku dodać cukier. Wymieszać i ponownie zagotować.
 
Mąkę kartoflaną rozprowadzić ok. 120 ml zimnej wody i cienkim strumieniem wlewać ją do gotującego się soku żurawinowego, intensywnie go mieszając. Doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.
 
Na dnie salaterki układać konfitury z wiśni, zalać kisielem, ostudzić, następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Forma potrawy: Desery


30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Desery

pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody

Kisiel herbaciany

Forma potrawy: Desery

1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania

Napój z żurawin

Forma potrawy: Napoje

1 litr wody
20 dag żurawin
15 dag cukru
lód (mozna też bez)