Forma potrawy: Sosy
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania
8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz
Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku
Biszkopt ze śmietaną i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
Krewetki w śmietanie i majonezie
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna
Forma potrawy: Sosy
mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto francuskie:
250 g mąki
250 g masła
125 ml zimnej wody
1 łyżeczka octu
sól
Inne:
1 żółtko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania
500 ml bitej śmietany z cukrem
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 szklanki mleka
2 banany
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
3 łyżki cukru
40 dag lodów śmietankowych