Przepisy z masłem
Kolorem zielonym zaznaczono masło
Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750g cebuli
75ml śmietany
75g sera gouda
50g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
40-50dag baraniny z mostka
125ml octu 3%
25dag długoziarnistego ryżu
500ml rosołu
12dag sklarowanego masła
300ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy
50dag bobu
30dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
Ciasto półkruche:
400g mąki
200g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300g pieczonego kurczaka
100g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25ml białego wina
sól, pieprz, estragon
2 szklanki cukru
40dag mąki
25dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy
Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
Na ciasto:
25dag mąki krupczatki
15dag masła
12dag cukru pudru
żółtko
25g rumu
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
Na krem:
2 szklanki mleka
30g mąki
4 żółtka
12dag cukru pudru
cukier waniliowy
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania