Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Bób należy umyć i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem około 15 minut aż będzie miękki.
Kurki oczyścić obrać przekroić na pół. Masło roztopić na patelni włożyć cebulki i kurki smażyć na rumiano zdjąć z ognia oprószyć solą i pieprzem.
Bób odsączyć wymieszać z grzybami i dymką.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Cielęcina z kurkami lub rydzami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól