MENU
ZWIŃ MENU

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania

Przyrządzanie

Masło utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masła dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę.

Wszystko dobrze wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem i włożyć do niej ciasto.

Jabłka obrać ze skóry. Delikatnie wydrążyć środek. Środek jabłka napełnić dżemem morelowym wymieszanym z rodzynkami.

Wypełnione jabłka wyłożyć na ciaście. Na wierzchu położyć masło.

Piec w piekarniku przez około godzinę.

Na koniec posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasta

20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Desery

pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody

Sałatka z buraków i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
 

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku