Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masła dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę.
Wszystko dobrze wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i włożyć do niej ciasto.
Jabłka obrać ze skóry. Delikatnie wydrążyć środek. Środek jabłka napełnić dżemem morelowym wymieszanym z rodzynkami.
Wypełnione jabłka wyłożyć na ciaście. Na wierzchu położyć masło.
Piec w piekarniku przez około godzinę.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Forma potrawy: Ciasta
20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
Forma potrawy: Desery
pól kg jabłek
6-8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
Forma potrawy: Sałatki
Forma potrawy: Desery
500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku