MENU
ZWIŃ MENU

Ciasteczka z daktyli i kaszy manny

Formy potrawy: Ciasta, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny

Przyrządzanie

Z daktyli usunąć dokładnie pestki, następnie drobno je posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Masę zmiksować lub bardzo dobrze utrzeć.

Kaszę manną podpiec na złoty kolor, na suchej patelni, ciągle mieszając i
uważając, aby jej nie przypalić - najlepiej na małym ogniu. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez kilka minut.

Kaszę przełożyć do miski i połączyć z pastą daktylową. Utrzeć je razem na jednolita
masę.

Potem masę przełożyć na folię metalową i równomiernie rozprowadzić ją na
grubość 1 centymetra. Wyciąć z tego 24 ciasteczka w kształcie karcianej figury karo.

Ciasteczka rozdzielić, przełożyć na tacę i pozostawić w chłodnym miejscu
do wyschnięcia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Strudel austriacki

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy

Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane

25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru