Formy potrawy: Ciasta, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 15 min.
225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny
Z daktyli usunąć dokładnie pestki, następnie drobno je posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Masę zmiksować lub bardzo dobrze utrzeć.
Kaszę manną podpiec na złoty kolor, na suchej patelni, ciągle mieszając i
uważając, aby jej nie przypalić - najlepiej na małym ogniu. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez kilka minut.
Kaszę przełożyć do miski i połączyć z pastą daktylową. Utrzeć je razem na jednolita
masę.
Potem masę przełożyć na folię metalową i równomiernie rozprowadzić ją na
grubość 1 centymetra. Wyciąć z tego 24 ciasteczka w kształcie karcianej figury karo.
Ciasteczka rozdzielić, przełożyć na tacę i pozostawić w chłodnym miejscu
do wyschnięcia.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Kruche ciasteczka z płatków jaglanych
Forma potrawy: Ciasta
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym
Forma potrawy: Zapiekane
25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru