MENU
ZWIŃ MENU

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Dania rybne

Składniki

1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny

Przyrządzanie

Węgorza należy uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona.

Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki o długości około 6-8 cm.

Selery umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, obłożyć tym węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godz. Po wyjęciu oczyścić selera, podsmażyć ze wszystkich stron.

Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę, dusić do miękkości.

Miękką rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać ponownie węgorza.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Dania główne

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek

Węgorz z cytryną

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100 g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1-1,2 kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500 ml wody
sól

Sos koperkowy:
250 ml wywaru z ryby
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól

Do podania:
kartofle