cojemy.pl > Dania rybne > Węgorz po wrocławsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli

Węgorz po wrocławsku

Formy potrawy: danie rybne

Składniki potrawy

1kg węgorza
80ml śmietany
20dag selera
2dag masła
tłuszcz
2dag mąki
1 szklanka rosołu
20dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny

Przyrządzanie

Węgorza należy uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona.

Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki o długości około 6-8 cm.

Selery umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, obłożyć tym węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godz. Po wyjęciu oczyścić selera, podsmażyć ze wszystkich stron.

Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę, dusić do miękkości.

Miękką rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać ponownie węgorza.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieczarki, Pieprz, Rosół, Seler, Sól kuchenna, Węgorz, Śmietana

Podobne przepisy

Węgorz z cytryną

Forma potrawy: Danie rybne
1kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier
» zobacz przepis

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Danie główne
40dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2dag mąki
8dag sera żółtego
8dag szynki wędzonej
5dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek
» zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.