Forma potrawy: Dania rybne
1 kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100 g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier
Wypatroszonego węgorza należy dokładnie opłukać, osuszyć a następnie pokroić na 8 kawałków. Na rozgrzanym oleju (2 łużki) obsmażyć ze wszystkich stron kawałki ryby przez około 10 minut.
Cytryny umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Pieczarki wyczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.
Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml wódki
10 ml soku z cytryny
10 ml syropu z cukru
1 wiśnia koktajlowa
1/2 plasterka cytryny
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Krewetki w śmietanie i majonezie
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna
Forma potrawy: Dania rybne
1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny