1kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier
Wypatroszonego węgorza należy dokładnie opłukać, osuszyć a następnie pokroić na 8 kawałków. Na rozgrzanym oleju (2 łużki) obsmażyć ze wszystkich stron kawałki ryby przez około 10 minut.
Cytryny umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Pieczarki wyczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.
Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami.