MENU
ZWIŃ MENU

Węgorz z cytryną

Forma potrawy: Dania rybne

Składniki

1 kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100 g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier

Przyrządzanie

Wypatroszonego węgorza należy dokładnie opłukać, osuszyć a następnie pokroić na 8 kawałków. Na rozgrzanym oleju (2 łużki) obsmażyć ze wszystkich stron kawałki ryby przez około 10 minut.

Cytryny umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Pieczarki wyczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.

Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Vodka sour

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

40 ml wódki
10 ml soku z cytryny
10 ml syropu z cukru
1 wiśnia koktajlowa
1/2 plasterka cytryny

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny