MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z migdałów

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

Przyrządzanie

Migdały sparzyć, obrać, zemleć i utrzeć z cukrem.

Rodzynki przebrać, umyć i osączyć. Do wrzącego mleka dodać masło, migdały i rodzynki, krótko zagotować, doprawić olejkiem migdałowym.

Podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z prus wschodnich

Forma potrawy: Zupy

500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane

400 g obranej dyni
100 g drobno zmielonych migdałów
100 g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60 g miękkiego masła
sól
biały pieprz

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Gruszki w czekoladzie z lodami

Forma potrawy: Desery

 
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)