Formy potrawy: Desery, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
1 kilogram kasztanów
mleko
cukier
wanilia
30 gram masła
2 żółtka
bita śmietana
Z kilograma ksztanów zdjąć łupki, następnie sparzyć je, zdjąć skórki. Gotować obrane kasztany w mleku z cukrem i wanilią, a gdy będą miękkie przetrzeć przez sito.
Wymieszać z małą ilością mleka, aż się zrobi miękki krem. Zagrzać trochę, dodać 30 g. roztopionego masła i dwa żółtka, wlać do formy i zamrozić. Wyrzucić z formy, ubrać bitą śmietaną.
Forma potrawy: Desery
400 g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100 g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50 g tartej bułki
50 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
Forma potrawy: Ciasta
8 żółtek, piana z 8 białek
0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25 dag cukru
wanilia
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania
Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego
Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula