MENU
ZWIŃ MENU

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek

Przyrządzanie

Wołowinę opłukać, zdjąć z niej błonę oraz zbędny tłuszcz. Pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki, formować ręką i nożem krążki o grubości około 2-3 cm.

Uformowane kawałki polędwicy posypać pieprzem i mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min tak aby mięso wewnątrz było różowe. Pod koniec smażenia dodać masło.

Następnie befsztyki obłożyć plastrami szynki i sera, polać ketchupem, zapiec w gorącym piekarniku.

Podawać z frytkami, kalafiorem i zielonym groszkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Boeuf strogonow z polędwicy

Forma potrawy: Dania główne

145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz

Tournedos z polędwicy wołowej

Forma potrawy: Dania główne

50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Sałatka lekka

Forma potrawy: Sałatki

4 plasterki polędwicy z indyka
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
ketchup
majonez
ocet winny
pół papryki
nieduży ogórek surowy
pół puszki groszku
papryka ostra w proszku