Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200 ml wody
sól, pieprz
60 g obranych migdałów.
Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60 g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
Kurczaka podzielic na kawałki i przełożyć do dużego garnka, dodać oliwę, sól, pieprz, kurkumę, imbir i cynamon. Cebulę posiekać i dodać do reszty.
Garnek częściowo zakryć, postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 min., kilkakrotnie obracając kawałki kurczaka.
Do garnka dolać wode, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zakryć do połowy pokrywką i gotować przez nastepne 30 minut.
Przygotowac sos rodzynkowy:
Cebulę posiekać, przełożyć z rodzynkami, masłem, cynamonem, cukrem i wodą do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będzie gęsty, błyszczący i brązowy. Jeśli sos jest wystarczająco gęsty, ale cebule jeszcze nie rozgotowane, dodać wody i gotować dalej.
Migdały dodać do kurczaka i gotować, aż kurczak będzie miękki. Przełożyć na półmisek i zalać sosem z gotowania. Sos rodzynkowy podać oddzielnie.
Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny
Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g zielonych oliwek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu