cojemy.pl > Dania główne > Papryka faszerowana mięsem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Papryka faszerowana mięsem

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

kilogram papryki
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku

Przyrządzanie

Jako odmiana papryki wybrać dużą, mięsistą - w każdym razie, nie małe papryczki. Z papryk należy odciąć wierzchy razem z ogonkami (i zachować je) następnie starannie usunąć gniazda nasienne i umyć.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać przebrany i przepłukany ryż, wlać 3/4 litra soku pomidorowego lub bulionu warzywnego.

Gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Każdą z papryk napełnić farszem, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami i ułożyć ciasno obok siebie.

Danie zalać resztą soku pomidorowego (lub bulionem warzywnym) i dusić na małym ogniu orzez około 30 do 40 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Masło, Mięso mielone, Papryka, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Ryż, Sól kuchenna, Wieprzowina, Wywar z warzyw

Podobne przepisy

Tofu z kiełkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
30dag twardego tofu
20dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
» zobacz przepis

Shorba

Forma potrawy: Zupa
50g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100g cienkiego makaronu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Papryka faszerowana pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
50dag świeżych pieczarek
6-8 papryk
20dag mięsa mielonego wołowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
pół puszki kukurydzy
4 łyżki posiekanej pietruszki
1 szklanka ryżu
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1 cebula
1 szklanka bulionu
» zobacz przepis

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupa
60dag wołowiny bez kości
60dag ziemniaków
20dag słoniny
2dag mąki
10dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
» zobacz przepis

Tatrzański kociołek

Forma potrawy: Zupa
1kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku

pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule

0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz
» zobacz przepis

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwór
10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili
» zobacz przepis

Kiełbasa po cygańsku

Forma potrawy: Danie główne
1/2kg kiełbasy
100g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku
» zobacz przepis

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Forma potrawy: Danie główne
4 cukinie
20dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekany makaron z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane
20g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Czerwona papryka w oliwie

Forma potrawy: Przetwór
papryka
oliwa
opcjonalnie czosnek
» zobacz przepis

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
» zobacz przepis

Tarta z kurczakiem i papryką

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.