Przepisy z grzybami
Kolorem zielonym zaznaczono grzyby
25dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10dag suszonych śliwek
8dag grzybów suszonych
100ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
1,5kg mięsa z udźca indyka
30dag małych pieczarek
zielona papryka
szklanka kwaśnej śmietany
suszone pomidory w oleju (kilka)
2 szklanki bulionu wołowego
duża cebula
2 łyżki musztardy
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia
80dag filetów z dorsza
10dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
4 duże pomidory
25dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania
Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego
Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
50dag brokułów
50dag pieczarek
50dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
200g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia
Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
60dag ziemniaków
15dag cebuli
7dag marchwi
15dag pieczarek
10dag boczku wędzonego
20dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Ciasto:
50dag mąki
5dag drożdży
5dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8dag masła
2 jajka
Masa:
1kg śliwek
5dag cukru
łyżeczka cynamonu